EN

Щраус

Стани дарител

Направи дарение

Щраус (Struthio camelus)

Щраус (Struthio camelus) е птица от разред Щраусоподобни (Struthioniformes). Той е най-едрата съществуваща в наши дни птица.

 

Разпространение

До първото десетилетие на 20 век, щраусите са били широко разпространени в много части на Африка и югозападна Азия. Сега в дивата природа се намират само в отделни части на Източна Африка. В наши дни значителен брой щрауси има в щраусови ферми в Южна Африка и в Южна Австралия.

 

Общи сведения

Освен че щраусът е най-голямата от съществуващите птици, той е и единствен член на семейство Щраусови (Struthionidae). Щраусите са едни от най-старите птици живеещи днес на Земята и са в групата на нелетящите птици наречени „ratite“. Щраусите са номади. Те са единствените птици, които имат два пръста на стъпалата с добре развити нокти, което е тяхното главно оръжие за самозащита. Блъскайки с гърди противника, щраусите нанасят мощни ритници насочени напред и ноктите на пръстите им, могат да предизвикат тежки наранявания. Мощната бедрена и подбедрена мускулатура в комбинация със силно удължените „тибиотарзус“ и „тарзус“ им позволяват да постигнат скорост до  70 км/ч при бягане.

 

Един голям мъжки щраус достига до 2,5 м височина и тежи около 135 кг. Перата по тялото на мъжкия щраус са черни, докато при крилата и задните части бели и черни. Женските са по-малки и имат сиво-кафяви пера. И при двата пола главата изглежда малка в сравнение с останалата част от птицата.

 

В дивата природа човек трудно може да се доближи до тях освен в резерватите, където птиците са свикнали с човека. Птиците имат големи кафяви очи, горните им клепачи имат тънки перца, които приличат на дълги мигли, предназначени да ги пазят от силното пустинно слънце. Те имат изключително зрение. В открито поле, дългата шия на щрауса и малката му глава действат като перископ, обръщайки се на всички страни за непрекъснато наблюдение на полето, докато голямото му тяло остава скрито зад храсти и скали. Животни търсещи безопасност като зебрите, използват косвено остротата на тези погледи.

 

Размножаване

Щраусите живеят до 70 г. и прекарват стадния си живот в малки разпръснати стада. Дивата птица стига полова зрялост на 4 години – във ферма на 2 до 3 год. Могат да се чифтосват през цялата година, но пиковия сезон е от пролетта до лятото. По време на чифтосването мъжкият се отклонява настрана с една или повече женски за изпълнение на ритуала по ухажването. Женската не снася яйца докато мъжкарят не направи дупка в земята. Всички женски снасят яйцата в тази дупка, докато не станат 10-15 и тогава мъжкият и старшата женска ги мътят в продължение на 6 седмици. В природата мъжкарят е много добър баща и много грижовен за пиленцата.

 

Хранене

Щраусите се хранят основно с растителна храна. Приемат различни плодове и семена, също и листа и филизи от храсти, пълзящи и сочни растения. Ядат също и малки безгръбначни и гръбначни, като гущери например. Поглъщат едри семена и камъчета, помагащи на храносмилането на твърдите храни.

Партньори