EN

Гризачи

Декоративни зайци

Стани дарител

Направи дарение

Декоративни зайци

Семейство зайци принадлежи към разред Зайцеподобни. Доскоро в класификацията се разглеждаха като отделно семейство гризачи. Систематиците приемат, че основно е различието в зъбите и някои други белези, което им дава основание да ги отделят към самостоятелен разред. Зайцеподобните имат на горната си челюст 2 големи резци и в страни 2 по-малки. Зъбната им формула е 2/1; 0/0; 3/2; 3/3. Задните им крайници са по дълги и имат 4 пръста, докато предните са с 5 пръста. Към това семейство за нас представляват интерес следните родове зайци: бял заек, холандско джудже и лъвска глава.

Бял заек

Основно този заек се характеризира със сезонен диморфизъм на цвета на косъма. През лятото е сивожълтеникав с ръждив оттенък, а през зимата е бял (откъдето носи още името си – снежен), а само ушите са черни на върха. Средната му маса е 5 кг., а на дължина достига до 45-70 см.

Местообитание

Той е основно разпространен в тундрите и лесотундрите на Сибир, Северен Казахстан, Финландия, северните части на Русия и Алпите на Италия, Австрия и Бавария. В Източна Европа, включително и у нас той не е познат.

Основната храна е в зависимост от сезона. През лятото са тревни видове, културни растения, люцерна, детелина и гъби, а през зимата суха трева, широколистна дървесина и храстова растителност.

Холандско джудже

Отначало холандското джудже е била порода, по-позната като полски заек, тъй като е била случайно получена при смесването на полски заек и дребна порода див заек през 1900г. в Холандия. Тялото на холандското джудже е малко, но добре закръглено и пропорционално. Рамената са компактни и са равни на ширина почти колкото и задницата и ширината на тялото. Главата е кръгла, а шията – къса. Добре изправени и окосмени са ушите, а очите са закръглени. Козината на зайчето е мека, с леко надипляне. Средното им тегло е между 900 и 1100 гр. Спрямо цвета на козината има няколко вида холандски джуджета: сини, черни, лилави и червени вариации.

Холандските джуджета имат чувствителна храносмилателна система и се нуждаят от добре балансирана диета, съдържаща свежа и висококачествена храна в подходящи количества. Менюто трябва да е богато на влакнини (18-20 %) и бедно на мазнини (2-3%), както и протеин (14-15%). Освен пелети, подходяща храна са овесени ядки, билки и свежи зеленчуци.

Лъвска глава

Началото на породата е поставено в Белгия, когато е било взето решение да се получи поколение между Шведски лисичи заек и заек Холандско джудже. Резултатът бил заек с повишено количество козина около главата и по бузите.

Лъвската глава притежава грива от по-дълги косъмчета – от там произлиза и името на породата. Главата им е поставена високо, а добре сложеното, дребно тяло не надвишава 1,5 кг. Ушите са между 5 и 7 см. Спрямо гривата лъвските глави биват два вида. Едните имат единичен кръг от по-дълги косми в областта на главата, ушите, брадичката и гърдите, а другите притежават двойна грива, далеч по-дебела и отличителна.

На цвят зайците биват: черни, шоколадови, кестенови агути, тюленови, сребристи перлени и др. Не съществуват строго отличителни окраски, които да се срещат при всеки индивид.

Партньори