Бенгалски тигър

Стани дарител

Направи дарение

Тигър (Panthera tigris)

Бенгалски тигър (Panthera tigris tigris) бозайник от семейство Коткови (Felidae).

Той е най-едрият хищник от семейство Коткови и третият най-едър хищник на земята след полярната мечка и кафявата мечка. Тигрите имат характерна оранжева козина на черни ивици. Съществува обаче и подвид на бенгалския тигър, който е бял на черни ивици. Бенгалския тигър е много силен хищник и може да надвие животно което два пъти по голямо от него. Той е активен денем и нощем.

Разпространение

В недалечното минало е разпространен в цяла Азия – от Турция на запад до източното крайбрежие на Русия. През последните 100 години са изгубили 93% от територията си. Днес оставащите 6 подвида са обявени за застрашени. На свобода има между 3062 и 3948 индивида, като в началото на ХХ век са били около 100 000. Повечето популации са изолирани една от друга. Тигрите обитават по-малко от 1 184 911 km², което е спад от 41% спрямо 1990 г.

Тигърът е националното животно на Бангладеш, Индия, Виетнам, Малайзия и Южна Корея.

Бенгалския или Индийския тигър има червеникаво-златна козина с черни резки, които както при другите тигри служи за маскировка, гърлото, корема и вътрешната страна на краката са бели. Мъжките индивиди имат дължина на тялото заедно с опашката от 2,3 до 2,7 м, и тежат от 180 до 260 кг.

Белият Бенгалски тигър се характеризира с кремава бяла козина с шоколадови резки и сини очи (не са албиноси, нито отделен вид). Тези тигри се срещат много рядко в природата.

Начин на живот и хранене

Храни се предимно с едри тревопасни бозайници, като елени, лосове, диви свине, биволи и едър рогат добитък, но при нужда може да стане всеяден. Тигърът е териториално животно и рядко напуска местообитанието си. Нетипична за котките е любовта му към водата, като при това демонстрира и завидни умения на плувец.

През размножителния период тигрите стават изключително агресивни и нерядко мъжките тигри изразяват перчене пред женските, като безмилостно нападат всичко на пътя си, дори и слонове. Тези зрелищни битки продължават с часове.

Допълнителни сведения

Вписан е в Червената книга на застрашените видове.

Партньори