EN

Леопард

Стани дарител

Направи дарение

Леопард (Panthera pardus)

Леопардът е хищник от семейство котки, един от петте вида от род Panthera разпространен в Африка, западна и централна Азия, югоизточна Русия, Индия.

 

Физически характеристики

Едро и набито животно. Теглото на мъжките достига 70 kg, женските стигат до 40 kg. Козината е къса и гъста. На цвят леопардите са жълти, през охра и оранжево до светло кафяви. Срещат се чисто черни екземпляри (Меланизъм – това е генетично състояние, което причинява излишна пигментация, което кара животните да почернеят напълно.). Петната на леопарда са цялостни, черни по крайниците, главата и опашката. По тялото най-често са в групи по четири. Коремът и гърдите са бели до жълтеникави, петната там са по-разредени. Притежава силно развито зрение и слух. Бяга сравнително бързо.

 

Начин на живот

Леопардите ловуват нощно време и са свикнали да прекарват деня, спейки скрити в шубраците или на клоните на дърветата.

За леопарда дърветата са място, където почива, ловува и складира храната си. От височината на дървото леопардът прави засадите и нападенията над своите жертви, а също така държи храната си вън от обсега на хиените. Може да качи на дърво животно, което е два пъти по-тежко от него. В природата леопардът се храни с дребен и среден дивеч рядко едър - антилопи, сърни, диви прасета, маймуни, чакали, гризачи.

Както и останалите си събратя от семейство Котки, леопардът е самотник. Изключение прави през размножителния период. Живее 8 – 16 години, в плен до 20 - 25. Женската ражда 1 – 3 малки. Бременността трае около три месеца. Женската може да има от едно до три малки.

 

Интересни факти

Леопардът е защитен вид в целия си ареал. Това не пречи да е обект на лов от бракониери заради скъпата си кожа и части от тялото.

Партньори