Папагали

Папагал Какаду бял

Стани дарител

Направи дарение

Бял Какаду /Cacatua alba/

Какадутата (Cacatuidae) са семейство обединяващо 21 вида птици от разред папагалоподобни, разпространени в Австралия, Индонезия, Филипините и Папуа-Нова Гвинея. Тези птици са класифицирани като отделно от папагалите семейство, въпреки че някои учени-зоолози смятат, че какаду са едно от подсемействата на папагалите, каквито са напр. неотропичните или палеотропичните папагали. Съществуват теории, че тези птици дори не са отделно подсемейство, а част от семейството на палеотропичните папагали, но повечето зоолози са на мнението, че какадутата представляват отделно от папагалите семейство.

Белите какаду /Cacatua alba/ се срещат в провинция Малуку в Индонезия. Те обитават гористи местности, мангрови гори, блата, земеделски площи и са особено често срещани покрай поляни и реки. Те прекарват по-голямата част от времето си в короните на дърветата. Предполага се, че високата вторична растителност е предпочитаното им местообитание. Те се срещат на височина от 300 до 900 м.

Представители на този вид папагали са доста големи, дължината на тялото им варира от 35 до 55 см, а теглото им може да достигне 700 грама. Опашката му е малка, заоблена. Оперението е бяло, на короната на главата има гребен, образуван от дълги пера. Цветът на гребена варира при различните видове бели какаду, той може да бъде оранжев, жълт или чисто бял. Обикновено гребенът е извит по гърба, ако папагалът е развълнуван, перата на главата му настръхват и приемат формата на ветрило. Човката и краката са тъмносиви. И двата пола имат бледосиньо очно око, но мъжките имат тъмнокафяв ирис, докато женските имат червеникав ирис. Женските обикновено имат по-малка глава и клюн от мъжките.

Поведението на ухажване при белите какаду е много впечатляващо. Мъжкият показва тялото си, като разперва опашните си пера, крилата и издига гребена си. Партньорите създават тясна връзка помежду си и са моногамни, като връзките между двойките продължават през целия им живот.

Размножителният период обикновено е между декември и март. Двойките напускат групата си и намират място за гнездене по дърветата. Те избират гнездови дупки само в най-големите дървета и гнездят на височина между 5 и 30 метра над земята. Снасят по две яйца, а понякога и по три. Мъжкият и женската си поделят отговорността за яйцата до излюпването им; инкубацията обикновено продължава 30 дни. Научават да летят на тримесечна възраст и достигат полова зрялост на шест години.

Белите какаду са изключително любопитни птици. Те могат да използват инструменти, като например клон, с който да си чешат гърба. В дивата природа белия какаду се храни основно с папая, дуриан, лонгсат, рамбутан и царевица. Въпреки това са наблюдавани да се хранят с щурци.

Партньори