EN

Папагали

Папагал Корела

Стани дарител

Направи дарение

Корела (Nymphicus hollandicus)

Корела (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа. Среща се във вътрешната част на Австралия. Корелата принадлежи към подсемейство Calyptorhynchinae (по-известно като тъмни какадута). Корелите са класифицирани като член на Какаду, защото споделят  всички характерни белези на Какадутата . Това са изправения гребен, жлъчен мехур и пух.

Отличителен за Корелата е гребена. Гребенът се изправя вертикално, когато птицата е уплашена или развълнувана, скосен когато птицата си почива, и прилепнала за главата когато е много ядосана. Корелите имат много дълги опашки, достигащи понякога половината дължина на тялото им. С дължина от 30 см и 33 см корелите са най-малките и единствените дългоопашати какадута.

„Дивият тип“ корела има основно сиво оперение с подчертани бели ивици по краищата на всяко крило. Главата на мъжкия е в жълто или бяло, докато главата на женската е основно сива или светло сива, и двата пола имат оранжеви кръгли точки около ушите. Това оранжево е по-силно при мъжките и заглушено при женските. По този начин визуално се определя пола. Те са номади – местят се където има вода и храна. Срещат се по двойки и малки ята.

Партньори