Бизон

Стани дарител

Направи дарение

Бизон (Bison bison)

Бизонът (Bison bison) е вид животно от семейство Кухороги (Bovidae). В миналото е широко разпространен в равнините на Северна Америка от Голямото робско езеро на север до Северно Мексико на юг и от Източен Орегон на запад почти до Атлантическия океан на изток. В началото на 19 век популацията на американския бизон достига по различни оценки от 40 до 65 милиона, но в края на века вследствие на масовия лов бизонът е на границата на изчезване. През първата половина на 20 век числеността на бизона бавно нараства, като видът е реинтродуциран изкуствено в някои райони. Днес броят на бизоните е около 350 хиляди.

Ревът на бизона е могъщ и се чува в прерията на 7 – 8 km. Женската обикновено ражда по едно бизонче, което кърми 7 месеца. На 2-3-годишна възраст бизоните достигат полова зрялост и пристъпват за първи път към размножаване.

Въпреки значителните си размери, бизоните са изключително бързи. При необходимост те могат да бягат със скорост до 65 km/h. Техните остри рога могат да нараснат до 61 cm.

Бизонът е териториално животно.

Бизонът се храни главно с тревисти растения, листа, клонки и млади филизи на дървета и храсти. Зимно време ядат най-вече покритата от сняг суха трева, лишеи и клони. Едрите животни обичат често да правят “прашни бани”, като се търкалят из праха или пясъка по земята.

От 1 ноември американският бизон, е национално животно на САЩ по силата на закон, подписан от Барак Обама и приет от Конгреса през май 2016 година.

Партньори