EN

Тревопасни

Пони шотландско

Стани дарител

Направи дарение

Шотландско пони (Equus caballus)

Понито е порода дребен кон. Понитата произлизат от примитивни коне, които са обитавали Северна Европа, Франция и Британските острови. Съществуват над 100 вида различни породи понита, разпространени из целия свят. Една от най-известните е Шотландско пони – с височина 95-104 cm

Според специалистите една от най-старата порода коне в Британия е шотландското пони. Кръстена на островите, от които произлиза, сега е една от най-известните порода понита в света.

Шотландското пони притежава най-голяма сила в съотношение с размера си, при това жребците са послушни и покорни. Тялото му се изпълва от късите мускулести крака. Има големи грива, перчем и опашка. Цветът му се променя в зависимост от сезона. Много цветове се наблюдават при тази порода, като най-често срещани са черен и тъмно кафяв. Средната височина на породата е между 95 и 104 см.

Най-общо казано, шотландските понита са внимателни, добронамерени и интелигентни по природа, но могат да се превърнат в нетърпеливи и твърдоглави животни, ако не се тренират правилно. Подходящи са за детска езда, поради малкия си размер и възприемчивостта на характера си.

Шотландското пони произлиза от по-едър представител на семейство коне, живели на Шотландските острови още в бронзовата епоха. Когато норвежките племена нахлули на островите, те донесли със себе си предшествениците на съвременното пони, които при кръстоска с местна порода създали шотландското пони.

Шотландското пони е признато за най-силен представител на семейство коне в съотношение към размера си.

Партньори