EN

Влечуги

Зелена игуана

Стани дарител

Направи дарение

Зелена игуана /Iguana iguana/

Игуаните (Iguana) са род от подразред Гущери. Срещат се в тропическите области на Централна и Южна Америка и Карибските острови.

За пръв път са документирани от австрийския изследовател Йозеф Николай Лауренти през 1768 г. в неговата книга Specimen Medicum, Exhibens Synopsin Reptilium Emendatam cum Experimentis circa Venena. Думата игуана идва от испански, където е навлязла от оригиналното име на този вид на езика на индианците таино – иуана.

Характерни за представителите на рода са масивното парче кожа, висящо под врата им, редица от шипове по целия им гръб до опашката и трето око на темето. Това е т.нар. париетално око и изглежда по-скоро като бледа люспа. Имат отлично зрение. Способни са да различават форми, сенки, цветове и движение на големи разстояния. Игуаните използват зрението си както за ориентиране и лов, така и за комуникация с други индивиди от вида си. Живеят по дърветата и се хранят с растителна храна. Обикновено достигат дължина 1,5 m, включително опашката, и маса 9 kg, като са известни и екземпляри с дължина над 2 m.

Родът включва 2 вида: Iguana iguana – Зелена игуана и Iguana delicatissima – Малоантилска игуана. Съществуват други видове гущери, също наричани игуани, които не са членове на род Игуани, а на други родове от семейство Игуаниди. Такива са например морската игуана (Amblyrhynchus cristatus) и галапагоската сухоземна игуана от Галапагоските острови.

Женската зелена игуана снася от 10 до 70 яйца в изкопана от нея дупка с дълбочина над метър в земята. По този начин, с топлината на слънчевите лъчи, яйцата се излюпват за около 3 месеца. Новоизлюпените малки са с размер между 15 и 17 см и имат интензивен зелен цвят. Зелените игуани достигат полова зрялост на 16 месеца, но едва след 36 месеца те се считат за възрастни. На 36 месеца зелената игуана може да е дълга около 70 см.

Партньори