EN

Зърноядни птици

Кокошки копринки

Стани дарител

Направи дарение

Копринената кокошка Silkie /Gallus gallus domesticus/

Копринената кокошка (известна също като копринена кокошка или китайска копринена кокошка) е порода кокошки, наречена така заради нетипично пухкавото си оперение, за което се твърди, че е като коприна и сатен. Породата има още няколко необичайни качества, като черна кожа и кости, сини ушни миди и пет пръста на всеки крак, докато повечето пилета имат само четири. Те често се показват на изложби за домашни птици и са в различни цветове. Освен с отличителните си физически характеристики, копринените кокошки са известни и със спокойния си, приятелски нрав. Те са сред най-послушните домашни птици.

Не е известно точно къде и кога са се появили тези птици с тяхната особена комбинация от качества, но най-доказаната точка на произход е древен Китай. Други места в Югоизточна Азия са посочени като възможности, като Индия и Ява. Най-ранното запазено писмено свидетелство за копринките е от Марко Поло, който през XIII в. по време на пътуванията си в Азия пише за "космато" пиле. През 1598 г. Улисе Алдрованди /Ulisse Aldrovandi/, писател и естествоизпитател от университета в Болоня, Италия, публикува подробен трактат за пилетата, който се чете и се харесва и до днес. В него той споменава "пилета, носещи вълна" и такива, "облечени с козина като на черна котка". Най-вероятно кокошките копринки са стигнали до Запада по Пътя на коприната и чрез морската търговия. Породата е призната официално в Северна Америка с приемането ѝ в Стандарта за съвършенство през 1874 г. След като копринките стават по-разпространени на Запад, за тях се разпространяват много митове. Първите холандски развъдчици казват на купувачите, че те са потомство на пилета и зайци, а други ги рекламират като притежаващи истинска козина от бозайници.

 

През 21-ви век копринените кокошки са една от най-популярните и разпространени декоративни породи кокошки. Те често се отглеждат като декоративни птици или домашни любимци в задния двор.

Партньори